En aquest apartat podeu trobar tota la programació de l’Eco Sant Cugat 2015. Començant amb els actes previs, i totes les activitats del diumenge 4 d’octubre!

També us podeu descarregar el tríptic d’enguany AQUÍ!

Programa Eco Sant Cugat 2015

 • Dissabte 26 de setembre

  A LES 18H, BICICLETADA POPULAR. Emmarcada en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sortida des de la Plaça del Sindicat de Sant Cugat Sesgarrigues. Passeig amb bicicleta apta per a tots els públics pels voltants de Sant Cugat Sesgarrigues. Hi haurà cotxe- escombra, obsequis pels participants i pica-pica al finalitzar l’acte.

 • Divendres 2 d'octubre

  A l’Auditori del Centre Cívic:

  → A LES 19H, XERRADA: LES PLANTES I LA SALUT. A càrrec de Josep Pàmies, horticultor i activista. 

  Constatació de com el consum de plantes i productes primaris sense adulteració afavoreixen la salut de les persones i la de l’economia del territori. Visualitzarem i analitzarem plantes que ens poden resoldre petites o grans malalties, fent palès a la vegada que hi ha fortíssims interessos que no volen que aquests valors siguin coneguts, per la repercussió econòmica que els significaria.

  A l’espai Exposicions (Centre Cívic):

  → DE 18H A 21h, EXPOSICIÓ:

  L’Aigua allà i aquí. De la Campanya Som Aigua. Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Enginyeria Sense Fronteres. Aquesta exposició presenta de forma senzilla la realitat de l’accés a l’aigua i el sanejament, com a dret humà reconegut per les Nacions Unides, i pretén sensibilitzar sobre la situació mundial de l’aigua posant en valor el paper municipal en la prestació de serveis bàsics en l’àmbit local i internacional.


 • Dissabte 3 d'octubre

  A l’Auditori del Centre Cívic:

  → A LES 18H, 1a MOSTRA AUDIOVISUAL A L’ENTORN DEL MEDI AMBIENT. La mostra consta d’un projecció del documental “Vi o diversitat” i de diversos curtmetratges relacionats amb el medi ambient.

  Vi o diversitat – Diversitat i Vinyes al Penedès. El documental ens ensenya la riquesa natural que tenim a l’entorn de les vinyes i ens apropa a tot un seguit de plantejaments i reflexions com són l’agricultura ecològica, les plagues de la vinya, l’enoturisme, el paisatge o el canvi climàtic… amb el propòsit que coneguem millor la nostra terra, que la sapiguem estimar i sobretot que seguim avançant en la millora de les relacions entre els treballs humans i la natura. Documental escrit i dirigit per Xavier Bayer.

  Passe de Curtmetratges. Posteriorment es projectaran diversos curtmetratges relacionats amb diferents temàtiques com l’ecologia, la sobirania alimentària, els residus, la natura o la contaminació. Els títols que es podran veure són: Bendito Machine (2012), Dos tomates y dos destinos (2012), Breve historia de la alimentación (2013), Learning to fish (2012), Luciano (2012), Desagüe (2014), El mar apagado (2013), Dreams of the last butterflies (2014), A lifestory (2012) i ON (2010).

  Amb la col·laboració del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Catalunya (FICMAC), Entrepobles Penedès i la Secció de Medi Ambient de l’Institut d’Estudis Penedesencs. La projecció es farà a l’auditori del Centre Cívic i l’entrada és gratuïta.

  A l’espai Exposicions (Centre Cívic):

  → DE 18H A 21h, EXPOSICIÓ:

  L’Aigua allà i aquí. De la Campanya Som Aigua. Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Enginyeria Sense Fronteres. Aquesta exposició presenta de forma senzilla la realitat de l’accés a l’aigua i el sanejament, com a dret humà reconegut per les Nacions Unides, i pretén sensibilitzar sobre la situació mundial de l’aigua posant en valor el paper municipal en la prestació de serveis bàsics en l’àmbit local i internacional.


 • ECO SANT CUGAT: Diumenge 4 d'octubre

  A LES 9H,

  CAMINADA POPULAR. Des de la Plaça de l’Església de Sant Cugat Sesgarrigues. Organitzada pel col·lectiu ecologista Bosc Verd i amb la col·laboració de Mas Comtal. Caminada de dificultat entre fàcil i mitja, que passa per diferents punts d’interès de la zona. Es recomana portar bon calçat, bastó, aigua, gorra si fa sol i vestimenta adequada si plou. Hi haurà refrigeri a l’acabar.

  A LES 9.30H,

  BICICLETADA POPULAR VILAFRANCA – SANT CUGAT SESGARRIGUES. Des de l’estació d’autobusos de Vilafranca. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i patrocinada per Fleca Fontanals. Passeig amb bicicleta apta per a tots els públics des de Vilafranca fins a Sant Cugat Sesgarrigues. Amb pica- pica pels participants.

  DE 10H A 19H,

  MERCAT D’INTERCANVI, SEGONA MÀ O DONACIÓ. A la plaça de Joan Sangenís. Organitzat per EcoXarxa Penedès. Aquest mercat té l’objectiu de donar un nou ús a objectes que encara poden ser aprofitats, i promoure el consum responsable. Es poden intercanviar, regalar, comprar o vendre bens o serveis, sempre que siguin de segona mà i estiguin en bon estat. Per reservar un espai o per demanar més informació: 619 37 80 46. (en cas de pluja: Sala del cafè)

  DE 10H A 13H I DE 15H A LES 18H,

  PORTES OBERTES AL MUSEU EL FORN- EXPOSICIÓ RURAL. A l’edifici El Forn.

  A LES 11H,

  DESCOBRIM EL CAMÍ ESCOLAR SEGUR. Sortides des de la Plaça de Joan Sangenís i de l’Avinguda Catalunya. Organitzada per l’Escola Les Vinyes de Sant Cugat Sesgarrigues.  Els infants de l’escola ens explicaran com es van crear aquests itineraris escolars que promouen i faciliten que els nens i nenes que van a l’escola puguin fer-ho a peu o en bicicleta de manera autònoma, sostenible i segura.

  DE 17H A 18H,

  VISITA A L’EXPOSICIÓ DE CAL PAU VIDAL I A LA FRESQUERA DE LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA,  comentada per Rosa Escala. Per a la visita cal inscriure’s a l’estand de l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues.  DE 10H A 20H,

  ESTANDS I EXPOSITORS. Amb una important mostra de temes i productes vinculats al medi ambient: les energies renovables, l’arquitectura i construcció sostenible, l’estalvi i tractament d’aigua, l’educació mediambiental, els productes agroalimentaris i els productes ecològics i de proximitat. (en cas de pluja: tots els expositors estaran dins la Pista poliesportiva)

  A LES 11H,

  ARRIBADA DE LES AUTORITATS, salutació de l’alcaldessa i tomb per l’Espai Firal d’estands i expositors.

  A LES 12H,

  PARLAMENTS DE LES AUTORITATS PRESENTS.

  A LES 12H,

  TALLER HORTS URBANS: TASTA, SENT, VIU.  A càrrec de la Diputació de Barcelona.

  DE 12.30H A 19H,

  MICROXERRADES DIVULGATIVES:

  12.30H – Xerrada: Contra la penalització de l’autoconsum domèstic amb energia solar fotovoltaica. A càrrec dels grups locals de Som Energia a l’Alt Penedès i el Garraf.

  13.30H – Xerrada: Com reduir la despesa en calefacció amb la biomassa, a càrrec de Carles Vallès de l’empresa Smart Flames.

  18H – Xerrada: Les Herbes de Cases Blanques. Sobre el treball de Josep Vendrell, naturòpata i estudiós de les plantes medicinals autòctones. Recull etnobotànic de Ibèria Soler, Roser Muñoz i en Joan de Cases Blanques.

  (en cas de pluja: Escola Les Vinyes)

  A les 17H,

  CONTACONTES: Paraules de la terra i per la terra. Històries reciclades. Espectacle infantil i familiar de narració oral de contes molt antics que mai han deixat de ser actuals i que ens parlen de la terra, de la mar i de la pluja, i de quin és l’ordre natural de les coses. A càrrec de Ferran Martín, narrador de contes. (en cas de pluja: Escola Les Vinyes)

  A les 18H,

  BERENAR SOSTENIBLE. a càrrec de l’Agrobotiga de Sant Cugat Sesgarrigues. Serà un berenar de tota la vida: pa amb xocolata ecològica.

  A LES 19.30H,

  CLOENDA AMB EL CONCERT DE GRALLES. Organitzat per la colla de grallers Pica-Soques de Sant Cugat Sesgarrigues.


  D’11h a 19H – Estands i expositors relacionats amb l’Espai Salut.

  D’11H a 19H – Espai de l’Eva. Un lloc on fer una parada i gaudir amb degustacions de creps Faitavecamour dolços i salats i begudes saludables.

  D’11H a 19H – Activitats familiars. Ajuda’ns a fer un mandala gegant de tardor.

  11H – Taller de Katsugen (seitai japonès). Explicarem i practicarem el Katsugen, la gimnàstica espontània regeneradora del Seitai japonès. A càrrec de Jordi Griera.

  11H – Xerrada: La salut òssia amb dietoteràpia. Introducció en l’alimentació natural i recomanacions específiques per tal d’aconseguir un equilibri òptim per a cada persona. A càrrec de Mireia Mancera, assessora de nutrició natural i energètica, seguint les bases de la medicina tradicional xinesa i naturopatia.

  11H – Xerrada: “De lo virtual a lo real”. El que entenem a la societat actual per salut i malaltia són conceptes que no corresponen a la veritable naturalesa humana. A càrrec de Guillermo Díaz, especialista en medicina tradicional xinesa.

  12.30H – Cercle de DUNes o dansa natural de l’úter. Taller de dinamització corporal femenina, amb l’objectiu de reconnectar el cos, el pensament, l’emoció i el sentiment amb la consciència, tot generant una visió unificada (holos) de la pròpia realitat. A càrrec de Diana Valeria Pàrrega.

  12.30H – Xerrada: La felicitat a través del ioga. Explicarem com la pràctica del ioga tradicional ens pot conduir a la comprensió de les lleis còsmiques o divines que ens permetran obtenir la verdadera felicitat. A càrrec de Francesc Martínez, professor de ioga i terapeuta en medicina tradicional xinesa, homeopatia, naturopatia i kinesiologia.

  12.30H – Contes tradicionals. Històries sobre la naturalesa de l’amor i la natura de l’Ego(isme). A càrrec de Wadud Sabaté.

  17H – Ioga amb família. Taller dirigit a famílies amb fills d’entre 5 i 10 anys. A càrrec de Gemma Ros, professora de ioga.

  17H – Xerrada: Coaching i l’art de mirar-se. El Coaching és un art que t’ofereix diferents possibilitats de veure i habitar en aquest món. Quina és la teva forma de mirar? Hi ha alguna mirada que vols canviar o millorar en la teva vida? A càrrec de Fabiola Fuentealba V. Coatch ontològica.

  17H – Creative Release. Musicoterapia. Una trobada amb el ritme, amb la respiració, amb el moviment, la salut i el llenguatge sensorial per fer música i art en viu plegats! Connectarem amb la empatia, la escolta activa i la suspensió de judici tot aprenent a comunicar-nos i expressar-nos orgànicament des de la nostra personalitat musical i creativa. A càrrec de Sonia Linares Berroy. Músic.

  18.30H – Txi Kung i Sons Curatius. Gimnàstica energètica que forma part del conjunt de la Medicina Tradicional Xinesa. Moviments suaus i harmoniosos, respiració conscient, sons i visualitzacions que ens ajudaran a escoltar el nostre ritme intern i a instal·lar-nos en el present amb serenitat. A càrrec de Mònica Ruiz, doctora en Bioquímica per la UB i professora de Tai Txi – Txi Kung.

  18.30H – Artteràpia. Experimenta el teu poder creador. Gaudim de la pròpia capacitat natural de crear, utilitzant els colors, les pintures, el fang, per millorar la nostre vida i salut. A càrrec de Marta Aguado, artterapeuta.

  18.30H – Concert de bols de cuartz. A càrrec de Lucía González. Gemmoterapeuta

   


  DE 10H A 20H, EXPOSICIÓ:

  L’Aigua allà i aquí. De la Campanya Som Aigua. Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Enginyeria Sense Fronteres. Aquesta exposició presenta de forma senzilla la realitat de l’accés a l’aigua i el sanejament, com a dret humà reconegut per les Nacions Unides, i pretén sensibilitzar sobre la situació mundial de l’aigua posant en valor el paper municipal en la prestació de serveis bàsics en l’àmbit local i internacional.


  D’11H A 19.30H,ACTIVITATS LÚDIQUES PER A TOTS ELS PÚBLICS.
  Jocs i natura. Convidem a descobrir: el Joc de les olors per infants, el Joc estalvia electricitat a la llar i el “Fotocartell” per a mòbils. També hi podreu trobar packs per fer caixes niu de fusta. A més consells i informació sobre horts urbans, els ocells de l’entorn, com substituir les bosses de plàstic, etc. A càrrec de l’associació Amics de la Font del Cuscó de Sant Cugat Sesgarrigues.
  Enganxa’t a la fruita i verdura! Taller de creació amb materials reutilitzat. Convertirem cartrons vells en divertits magnètics per a la nevera. A càrrec del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf.
  Taller Julivert meu. Taller per plantar el teu julivert tot reutilitzant un envàs. Per a totes les edats. A càrrec de Molí del Foix, Centre d’interpretació Històric i Natural de Santa Margarida i els Monjos.
  Inflable de la neu. Inflable amb diversos obstacles i un iglú al mig per edats de 3 a 12 anys.
  Divertixocs. Autos de xoc ecològics amb seients per a dues persones i apte per a totes les edats.
  (en cas de pluja: Centre Cívic)


  DE 12H A 16H, es podrà degustar  el MENÚ ECOLÒGIC DE LA FIRA. Amb la col·laboració d’EcoXarxa Penedès i La Nau del Serafí; DEGUSTACIONS DE VI I CAVA de Mas Comtal iles POSTRES de Fleca Fontanals.

  (en cas de pluja: Sala del cafè)