En aquest apartat podeu trobar tota la programació de l’Eco Sant Cugat 2018. Començant amb els actes previs, i totes les activitats del diumenge 30 de setembre!

També us podeu descarregar el tríptic d’enguany AQUÍ!

Programa Eco Sant Cugat 2018

 • Dissabte 22 de setembre

  A LES 18H, Bicicletada popular.En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sortida des de la Plaça del Sindicat.  Passeig amb bicicleta apta per a tots els públics pels entorns de Sant Cugat Sesgarrigues. Hi haurà cotxe- escombra, obsequis pels participants i pica-pica al finalitzar. Col·labora Fundació Ametller Origen.

 • Divendres 28 de setembre

  Al Centre Cívic:

  → A LES 18H, REDUÏM RESIDUS! Cedida per la Gerència de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Pretén sensibilitzar-nos sobre la necessitat de respectar la piràmide de gestió de les escombraries, que comença per la prevenció o reducció de residus, segueix per la reutilització i el reciclatge i només acaba en el tractament en els casos en que sigui necessari.

  → A LES 19H, CONFERÈNCIA CLAUS DE LA SALUT EMOCIONAL. A càrrec de Gaspar Hernàndez, escriptor i periodista, director del programa “L’ofici de viure” a TV3 i Catalunya Ràdio.Com viure en plenitud gestionant bé les emocions i pensaments. Com gestionar bé les emocions de la Por i la Ira. I com gestionar bé els 60.000 pensaments que tenim al dia. A la xerrada, Gaspar Hernàndez, també parlarà de la nostra autèntica naturalesa, que no té res a veure amb l’Ego. També ens parlarà de la plataforma País Conscient i del Pla Nacional de Valors..


 • Dissabte 29 de setembre

  Al pati de l’Escola Les Vinyes:

  →  DE 9.30H A 13.30H, TALLER PATI EN TRANSFORMACIÓ, NATURAL I EDUCATIU.

  A càrrec de la paisatgista Inara Hasanova. Organitzat per l’Escola Les Vinyes i amb la col·laboració de l’AMPA de l’Escola Les Vinyes. Projecte de pati on l’aprenentatge sigui el protagonista, jornada per a la transformació del pati de l’escola obert a tota LA COMUNITAT EDUCATIVA (famílies, mestres, veïns, personal no docent i administració). A mig matí, esmorzar per a tothom.

  Al Centre Cívic:

  → A LES 18H, 4a MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS. La mostra es farà a l’auditori del Centre Cívic i l’entrada és gratuïta.

  Garlandes a Santa Fe del Penedès (2007). Audiovisual que mostra l’elaboració de garlandes per part de la família Sadurní Hill de Santa Fe del Penedès. La garlanda és una coca típica del Penedès en forma de tortell ensucrat i amb cresta. Joan Sadurní abans de deixar l’ofici va voler salvaguardar en aquesta filmació la manera tradicional de fer garlandes en un forn de llenya. La presentació a càrrec de la historiadora M. Teresa Sadurní. Amb la col·laboració de l’Associació Amics de la Font del Cuscó, l’Institut d’Estudis Penedesencs i la 8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de la Generalitat de Catalunya. (durada 15’)

  Yaku Chaski Warmikuna: Mensajeras del Río (2016). A l’Amazònica, l’ampliació de la frontera petroliera posa en perill la vida. Però el missatge defensor arriba a les comunitats, seguint la llera dels rius. Una travessia per la selva equatoriana que esdevé un viatge femení i valent, en defensa de la naturalesa i dels drets de les dones. (durada 5’)

  La batalla de las cacerolas (2017). La lluita de les dones de Tepoztlán a Mèxic, en contra dels megaprojectes que constantment amenacen la seva comunitat. Història de resistència social on s’utilitzava com a arma principal el so de les seves cassoles. (durada 5’)

  Guardiana de los ríos (2016). Berta va sembrar la llavor. Les seves filles, la seva mare, el seu fill, el seu nét, els seus amics i amigues. Tots i totes porten present el seu exemple de lluita i coneixen que l’amenaça a Hondures és latent. La defensa dels béns naturals és cada vegada més dura, però la força de la guardiana dels rius roman. (durada 6’)

  Fauna salvatge a Sant Cugat Sesgarrigues (2018). Audiovisual que mostra com viuen en el nostre entorn, els porcs senglars, els conills, les guineus, els toixons, els pardals, les garses, els xoriguers, les òlibes, etc. Ha estat realitzat per membres de l’Associació Amics de la Font del Cuscó amb càmeres de fototrampeig. Aquesta tècnica de col·locar una càmera amb sensors que s’activa amb el moviment permet observar, fotografiar o filmar la fauna salvatge i és una bona eina per descobrir la vida dels animals, ja que permet obtenir molta informació sense molestar-los. (durada 15’)

  Al descans podrem fer un mos a càrrec dels alumnes de 6è de l’Escola Les Vinyes.

  A les 20.30h: A Plastic Ocean (2016). El documental mostra els efectes devastadors de la contaminació del plàstic als nostres oceans. Durant quatre anys un equip de productors, especialistes i científics, amb la direcció de Craig Lesson viatgen a una vintena d’indrets del món per explorar l’estat precari dels nostres oceans, destapar les veritats alarmants sobre la contaminació provocada pel plàstic i revelar les solucions que es poden posar en marxa de manera immediata. (durada 102’)

 • ECO SANT CUGAT: Diumenge 30 de setembre

  A la Zona Esportiva:

  → A LES 9H,

  CAMINADA POPULAR. Des de la Plaça de l’Església. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i per l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues, i guiada per l’excursionista penedesenc Toni Inglada. Amb la col·laboració de Mas Comtal. Caminada entre vinyes que passa per diferents punts d’interès patrimonial i paisatgístic de la zona, de dificultat fàcil/mitja. Es recomana portar calçat adient per la muntanya, aigua i esmorzar. Amb un petit refrigeri al finalitzar.

  → DE 9H a 14H,

  TROBADA D’INTERCANVI DE PLAQUES DE CAVA. Al carrer Rasa de l’Amell. Organitzat per l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Penedès. Per participar a la trobada o reservar plaça contacteu amb: 667 69 90 92

  → A LES 9.30H,

  BICICLETADA POPULAR VILAFRANCA – SANT CUGAT SESGARRIGUES. Sortida des de la Plaça de les Arts de Vilafranca. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i patrocinada per Fleca Fontanals. Bicicletada apte per a tots els públics amb pica- pica pels participants a l’arribada a l’espai firal.

  → DE 10H A 20H,

  ESTANDS I EXPOSITORS. Amb una mostra de temes i productes relacionats amb el medi ambient, com les energies renovables, la construcció sostenible, l’estalvi d’aigua, mobilitat sostenible, l’educació mediambiental, productors artesans agroalimentaris i les entitats i comerços del municipi.

  → DE 10H A 19H,

  5è MERCAT D’INTERCANVI, SEGONA MÀ O DONACIÓ. Al carrer Rasa de l’Amell. Organitzat per EcoXarxa Penedès. Mercat per donar un nou ús a objectes que encara poden ser aprofitats i promoure el consum responsable. Es poden intercanviar, regalar, comprar o vendre bens i serveis, sempre que siguin de segona mà i estiguin en bon estat. Per reservar un espai: 619 37 80 46.

  → DE 10H A 13H I DE 15H A LES 18H,

  PORTES OBERTES AL MUSEU EL FORN- EXPOSICIÓ RURAL. A l’edifici El Forn. Recorregut per la història de Sant Cugat a través de diferents objectes, eines i utensilis del camp que ens il·lustren com era abans el treball de la terra, els oficis artesanals i la vida tradicional del poble.

  → D’ 11H A 20H,

  ESPAI SALUT AMB DEMOSTRACIONS, TALLERS I XERRADES. Amb l’Espai de l’Eva, un lloc on fer una parada i gaudir amb degustacions de creps Faitavecamour dolços i salats i begudes saludables.

  → D’ 11H A 20H,

  ESPAI DE MEDITACIÓ PER LA PAU. La meditació és el cultiu de l’espai interior, del lloc de silenci des d’on podem observar els nostres pensaments, les nostres emocions, sensacions i el món exterior….com núvols passant pel cel… Cultivant la Pau en el nostre interior contribuïm a la Pau en el nostre entorn i a la Pau al món. Persones de diferents àmbits s’ofereixen a guiar-nos en aquest Espai de Meditació per la Pau en torns de 30 minuts, que s’alternaran amb altres de la mateixa durada de meditació lliure. Et convidem a participar, a posar cada un de nosaltres el nostre granet de sorra, per ajudar a construir entre tots la Pau que tant desitgem. Espai obert a tothom. Es prega respectar els horaris establerts guiats.

  Els horaris de les Meditacions seran els següents:

  11h – Meditació Terapèutica. A càrrec de Marta Aguado

  12h – Meditacions dinàmiques d’Osho. A càrrec de Eduard Martínez

  13h – Meditació Vipassana. A càrrec de Xavier Barberà i Hitos

  16h – Meditació Social de Shambhala. A càrrec de Ana Castellana

  17h – Meditació trascendental per la pau. A càrrec de Francesc Martínez

  18h – Meditació de la plena consciència en la tradició del mestre THICH  NHAT HANH. A càrrec de Mercè Salat i Octàvia Bosch

  19h – Meditació Sufí. A càrrec de A. Wadud Sabate

  (es recomana portar un coixí per participar a les meditacions)

  → A LES 11H,

  TALLER: TEATRE PER REINVENTAR-TE. El teatre et dona un espai lúdic on connectar amb el teu entusiasme i volar més enllà del que ja coneixes. Un camí de creixement que desperta la teva creativitat i que permet descobrir-te i reinventar-te, tot desenvolupant les teves capacitats i deixant anar creences que et limiten. Per a joves i adults a partir de 16 anys. A càrrec de Hedy Kramer.

  → A LES 11H,

  TALLER DE VEU: SONANTSONS. Exploració col·lectiva del so de la nostra veu, consciencia del nostre instrument-cos, exercicis cos-veu i aprenentatge d’una cançó amb petita coreografia rítmica. Es tracta de reconnectar amb el potencial de la pròpia veu, de la seva força per a un mateix i pel grup on es reconeix ràpidament l´harmonia que es genera cantant juntes. Per a joves i adults. A càrrec de Lluïsa Millán.

  → A LES 11H,

  TALLER: ENDEVINA QUANTS TERROSSOS DE SUCRE HI HA EN AQUESTA BEGUDA. Organitzat per l’Escola Les Vinyes de Sant Cugat Sesgarrigues i el col·lectiu JUBIS (docents jubilats del Penedès). Descobrirem el nombre de terrossos de sucre que hi ha en les diferents begudes ensucrades (refrescos, batuts, sucs…) fent servir la informació de l’etiqueta, balances i terrossos de sucre, i prendrem consciència sobre el consum d’aliments amb sucre afegit. Aquest taller es repetirà a les 12h, les 17.30h i les 18.30h.

  → A LES 11H,

  ARRIBADA DE LES AUTORITATS, SALUTACIÓ DE L’ALCALDESSA I TOMB PER L’ESPAI FIRAL D’ESTANDS I EXPOSITORS.

  → D’11H A 14H I DE 16H A 19H,

  ACTIVITATS LÚDIQUES PER A TOTS ELS PÚBLICS:

  Taller d’ocells de paper per penjar al sostre. També ensenyarem com viuen els ocells del nostre entorn, quines caixes-niu els agraden, escoltarem els seus cants i explicarem curiositats que hem descobert amb càmeres de fototrampeig. A l’estand de també hi haurà consells sobre natura i medi ambient. A càrrec de l’Associació Amics de la Font del Cuscó.

  Taller de manualitats. Començarem fent un exercici sobre bones pràctiques d’estalvi i consum de l’aigua, i seguidament realitzarem unes manualitats que els infants podran prendre a casa. A càrrec del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf.

  Decora la tardor: mòbils amb elements naturals. Taller d’elaboració de mòbils, per a totes les edats. A càrrec de Molí del Foix, Centre d’interpretació Històric i Natural de Santa Margarida i els Monjos.

  Taller Taules de Llums, Experiència de Reciclatge. Activitat d’imaginació i creativitat dins del context de joc pedagògic, pensat per explicar els beneficis del reciclatge. A càrrec de la Diputació de Barcelona.

  Castell inflable per infants. Per passar una bona estona tot jugant i saltant.

  EcoCavallets. Carrusel ecològic i sostenible amb cavallets i cadiretes volants. Atracció per infants des dels 2 fins als 12 anys.

  → A LES 12H,

  BENVINGUDA DELS REPRESENTANTS INSTITUCIONALS.

  → A LES 12.30H,

  XERRADA: INTRODUCCIÓ A LA PERMACULTURA. INTRODUCCIÓ AL CONCEPTE, ORIGEN, PRINCIPIS ÈTICS I DE DISSENY. A càrrec d’Aleix Joaquin, permacultor, guia de natura i membre de l’entitat EcoXarxa Penedès.

  → A LES 12.30H,

  CONFERÈNCIA: ENERGIA I AUTOCONSUM, VECTOR DE CANVI. A càrrec de Joan Herrera, nou director general de l’Institut de Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE).  Les noves estratègies d’autoconsum, estalvi i generació d’energia a pobles i ciutats. Tot i viure en un país ric en sol, fins ara hi ha hagut pocs voluntat política, i ara cal veure quins són els canvis que es poden realitzar en el marc normatiu, acompanyant-ho de polítiques d’ajut i suport que permetin fer de l’energia un vector de canvi, d’apoderament de la ciutadania, de generació d’ocupació i de menor dependència energètica.

  → A LES 12.30H,

  TALLER DE PINTURA: PINTEM SENSE PENSAR. Es tracta de pintar un quadre amb pintura a l’oli. Primer embrutant-lo amb punts, ratlles… fent servir esponges, draps… deixant anar el que sents… sense pensar… Després observar el que surt… i acabar el quadre donant forma amb un pinzell el que veu cadascú. Per a joves i adults a partir de 20 anys. No cal tenir coneixements de pintura. A càrrec de Montse Soler.

  → DE 12.30H A 16H,

  ESPAI GASTRONÒMIC. Es podrà degustar  el MENÚ ECOLÒGIC I DE PROXIMITAT DE LA FIRA. Amb la col·laboració d’EcoXarxa Penedès, La Nau del Serafí, Mas Comtal i Fleca Fontanals. Hi haurà la presència food trucks per complementar l’oferta gastronòmica.

  → A LES 17H,

  CONSTEL·LACIONS FAMILIARS. Una eina que aporta pau a l’individu. Breu taller sobre les normes i les dinàmiques familiars. «Qui no coneix la seva historia, tendeix a repetir-la». Per a totes les edats. A càrrec d’Eva Torrens i Mayte Ortiz.

  → A LES 17H,

  ELS REGISTRES AKÀSHICS O EL LLIBRE DEL CAMÍ DE L’ÀNIMA. L’Akasha és un camp d’energia infinit i una part d’aquesta energia es pot traduir en informació que ens ajudarà en la nostra transformació, coneixement, sanació i un llarg etcètera. A càrrec de M. José Mas.

  → A LES 17H,

  JOC DE ROL: VINE A JUGAR AL JOC DEL JECO. Amb aquest joc de rol aprenem a explorar i transformar els conflictes amb la base de la comunicació no violenta. Per a infants i adults (infants a partir de 5 anys acompanyats i de 10 anys sols). A càrrec de Franzina Balagué.

  → A LES 17H,

  TALLER DE RECONEIXEMENT DE FLORA SILVESTRE “REDESCOBRIM LA NATURA”. A càrrec d’Aleix Joaquin, permacultor, guia de natura i membre de l’entitat EcoXarxa Penedès. Passeig interpretatiu d’unes dues hores pels voltants de Sant Cugat en el que aprendrem a identificar les plantes aprofitables del nostre voltant, així com les seves propietats i usos. Sortida des del punt d’informació de l’espai firal.

  → A LES 18.30H

  TALLER DE RISOTERÀPIA: EL RIURE CORPORAL. Practicarem el riure que no requereix ni d’humor ni de acudits. Riem per què som persones felices, o som felices per que riem? En aquest taller descobrirem el motor del riure, com activar-lo i connectar amb la seva vibració. El riure la porta que obre el cor. Per a totes les edats. A càrrec de Fina Belda.

  → A LES 18.30H,

  TALLER D’ABRAÇADES: ABRAÇA’M! Un acte tant natural com una abraçada pot ser la porta de connexió amb el nostre ser. Descobriràs en primera persona com l’abraçada per sí sola ja produeix un efecte terapèutic sobre el cos i la ment. Per a totes les edats. A càrrec de Rut Raventós.

  → A LES 18.30H,

  TALLER DE PERCUSSIÓ: VINE A TOCAR EL TIMBAL AMB LA BATUCADA! Es tracta d’un taller d’iniciació de tocar el timbal per a veure si t’agrada. Per infants i adults a partir de 10 anys. A càrrec del Ball de diables Sexes Foc.

  → A LES 18.30H,

  TALLER – XERRADA: COOPSETÀNIA, L’ATENEU COOPERATIU DE L’ALT PENEDÈS GARRAF. TRANSFORMANT EL MODEL ECONÒMIC. A càrrec de membres de Coopsetània.  Donarem a conèixer l’Ateneu Cooperatiu Alt Penedès Garraf, farem una introducció al model cooperatiu i a l’ economia social i solidaria i explicarem com reemprendre en clau cooperativa.