
Un any més durant l’Eco Sant Cugat podrem gaudir i participar en diferents activitats, taller o xerrades relacionades amb la salut. Aquest és un espai paral·lel a la fira dedicat a les activitats i accions que fomenten la salut personal i col·lectiva, que s’ha anat consolidant durant els darrers anys, gràcies a la col·laboració d’Ecoxarxa Penedès.
Aquest any, igual que l’espai firal, traslladem l’espai salut al centre del municipi, i concretament al Centre Cívic (c/Ponent s/n).
En aquest espai podreu trobar xerrades i tallers divulgatius relacionats amb la salut en el seu sentit més ampli: alimentació, exercici, relacions, emocions, creativitat… com són teràpies naturals, tècniques manuals, energètiques, de creixement personal i/o espiritual, etc.
LES ACTIVITATS DE L’ESPAI SALUT
El diumenge 29 de setembre, des de les 11h del matí i fins les 20h de la tarda, hem planificat les activitats (totes elles gratuïtes) que a continuació us detallem:
11.00h –Dansa Trance.
És una dansa per què el cos s’expressi i es mogui des del cor. Allò que els nostres avantpassats anomenaven èxtasi. Consisteix en ballar amb espontaneïtat, més enllà de qualsevol estil. D’aquesta forma podem explorar i alliberar el nostre flux natural de pensaments i sentiments, creant un espai curatiu amb el qual resoldre traumes i pautes de vida malaltisses. Tot això des del respecte a nosaltres mateixos/es, als altres i a l’espai. Posant una intenció i confiant que tot el que succeeix és exactament el que necessitem per al nostre procés. Donant-nos el temps per integrar tot el succeït. El cos ha de reajustar-se si és que s’han acomiadat velles estructures, si has tingut inspiracions o visions a molts nivells. Aquesta dansa és fa amb els ulls tapats i no poden haver-hi participants menors de 16 anys. A càrrec de Maria Montserrat Murcia Iranzo. A la Sala Polivalent del Centre Cívic.
11.00h –Relacions de parella estables.
A la xerrada coneixeràs les 8 claus per tenir unes relacions personals i en parella sanes i estables. Una relació sanejada, completa i apassionada plena d’amor que dona sentit, autenticitat i estabilitat a la teva parella en el temps. Idees per saber crear un ambient sa i nutritiu per al creixement dels teus fills i la teva parella. Mitjançant unes pautes i passos, acompanyats de fàcils exercicis de respiració que tothom pot aprendre, es poden viure les relacions de parella amb més confort, pau i goig. A càrrec d’Orlando Bravo Delgado. A la Sala de Lectura del Centre Cívic.
12.30h – Nutrició conscient i mindfulness.
Els principals problemes de salut que ens afecten avui en dia tenen a veure amb els mals hàbits de vida i d’alimentació que portem. Freqüentment les preses, les obligacions i la càrrega de responsabilitats generen estrès. Les pressions emocionals que experimentem i les preocupacions de la vida diària afecten i impacten en la forma com mengem, tant en la qualitat com en la quantitat del que ingerim. També poden comportar la falta d’atenció mentre escollim els aliments al fer la compra, menjar de presa i sense ser conscients del àpat que tenim al davant. Tot això contribueix al sobrepès i a l’obesitat que és considerada l’epidèmia del segle XXI, amb la repercussió a la salut que això comporta: hipertensió, diabetis, dolors articulars, etc.
Hi ha varis tipus de gana, un parell podrien quedar satisfets amb el menjar, però la resta ens obliga a menjar de manera “compulsiva”, sense adonar-nos que estem omplint buits emocionals que no necessàriament requereixen aliments “físics”.
L’alimentació conscient o mindful eating permet portar a l’alimentació, que és un acte que realitzem tots els dies, la consciència del moment present de manera que menjar deixi de ser un acte automàtic, on la ment està distreta o ocupada en altres qüestions i pugui convertir-se en un temps per a calmar-se, relaxar-se i gaudir amb el menjar.
Amb el mindfulness pots adonar-te dels patrons d’ingesta que tens, amb curiositat i acceptació, descobrint com estàs decidint quins aliments menges, què i quan. Això et posa en millors condicions per introduir canvis en aquests patrons i portar una alimentació més saludable, fins i tot facilitant-te el seguiment d’una dieta. A càrrec de Fabiola Ramos Motta, metge general i especialista en nutrició i salut, i Mercè Salat, psicòloga, terapeuta i especialista en mindfulness. Al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic.
12.30h – Estira i somriu.
Xerrada interactiva. I què vol dir això? Doncs que la primera part, curta, serà explicativa amb un mínim de teoria de la Medicina Tradicional Oriental (MTO)i la segona, la major part del temps, serà pràctica, basada en estiraments i exercicis pensats per mantenir i millorar la salut i correcció de desequilibris posturals.
La teoria és necessària per poder entendre els exercicis que es faran a posteriori. Es parlarà del concepte dels meridians o canals i la seva relació amb els òrgans interns i de les seves interrelacions. També es parlarà de la raó que fa que el Sotai funcioni.
La segona part està dividida en dues parts:
1. Els estiraments dels meridians. Són 6 estiraments pensats per estirar els meridians dels que haurem parlat en la primera part. De fet, se’n donaran 12, encara que, estiren els mateixos meridians. La diferència és en que els primers són els clàssics i algun necessita una mica d’espai. En canvi els segons estan pensats per poder fer-los pràcticament a qualsevol lloc.
2. SOTAI. El Sotai és una tècnica de correcció postural basada en treballar la part sana per corregir la part on tenim el problema. Són uns exercicis molt senzills que qualsevol persona pot fer, amb matisos que s’explicaran a la xerrada. Són una sèrie de 14 exercicis per tal de corregir pèrdua de moviment articular, tensions musculars, possibles desequilibris en malucs o espatlles (una part més alta que l’altra), etc.
No et preocupis per la teva memòria, ningú és capaç de recordar tots aquests exercicis d’una sola vegada. També es proporcionaran mitjans per tal de poder consultar-los en cas de voler fer-los a casa. A càrrec de Xavier Barberà i Hitos. Al Gimnàs del Centre Cívic.
12.30h – Part – naixement natural: reprenent la llibertat de ser.
Un part… un naixement no és un fet aïllat d’una història, de fet, de dues histories i llinatges… potser de tres històries… el passatger que busca un lloc on arrelar i dir el que ha vingut a dir… expressar qui és i en les millors condicions. Un part… un naixement no és un fet aïllat de l’entorn a on es dona sense conseqüències. Un part… un naixement és l’oportunitat d’estimar i sanar la Terra, la nostra Llar. Xerrada per acompanyar la vida des de l’inici, a Iula Waehner i Daniel Aparicio Fadó, col·laboradors a la Casa de Naixements Migjorn. A la Sala de Lectura del Centre Cívic
17.00h – Control natural de l’estrès: ioga i macrobiòtica.
Xerrada taller on començarem veient els efectes de l’estrès a nivell global de la persona, i després aprendrem com a través de tècniques de ioga podem mantenir el nostre nivell d’estrès en equilibri. Explicació de com l’alimentació pot influir en el nostre sistema nerviós i estressar-nos psíquicament. Com des de la macrobiòtica podem saber quins aliments estressa el nostre organisme i quins els relaxa. A càrrec de Gema Ros, professora de ioga ,experta en macrobiòtica i directora del centre holístic Aura. Al Gimnàs del Centre Cívic.
17.00h – Escolta activa i actitud vital per a l’envelliment.
L’escolta activa, en format de sessions dinàmiques, pràctiques i lúdiques, contribueix a debatre, reflexionar i interioritzar el procés de canvi del concepte “envelliment”. I és que els nous paràmetres d’envelliment modifiquen les estructures socials a tots nivells i, per tant, impliquen a tota la societat, convertint-se en un fenomen intergeneracional. Una escoltadora pot aportar criteris, eines i estratègies per aconseguir una més òptima actitud, qualitat de vida i salut a l’hora de transitar per aquesta etapa vital que, de fet, comença el dia que naixem. A càrrec de Montse Bueno. A la Sala de Lectura del Centre Cívic.
17.00h – Casa saludable, família saludable.
És una xerrada amb pautes i consells pràctics per aconseguir una casa saludable. Engresquem a tots els membres de la família a valorar l’hàbitat actual i modificar-lo per tal d’aconseguir un de més saludable. Analitzarem tots el factors de risc físics, químics i biològics. Casa teva pot arribar a ser una casa saludable!
A la xerrada aprendrem a:
1. Localitzar l’espai habitable
2. Identificar els riscos per a la salut abans de renovar o enderrocar
3. Prevenir la condensació i problemes relacionats
4. Minimitzar l’exposició a camps electromagnètics perjudicials
5. Minimitzar l’exposició a tòxics perjudicials
6. Escollir sistemes de calefacció i refrigeració biocompatibles
7. Escollir opcions més saludables d’il·luminació
8. Implementar un control integrat de gestió de plagues
A càrrec de Juan A. Rivera, enginyer, assessor en salut de l’hàbitat, geobiologia i bioconstrucció. Membre de l’International Institute for Building-Biology and Ecology (branca nord-americana de l’Institut für Baubiologie und Nachhaltigkeit alemany). Màster en bioconstrucció i especialista en mesures pel IEB (Institut Espanyol de Bioconstrucció). Al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic.
18.30h – Cercle d’homes conscients.
Moltes vegades ens trobem en situacions de les quals no en sabem gestionar adequadament les emocions…. Aquestes trobades periòdiques pretenen establir un vincle entre nosaltres, el grup d’homes, per tal de navegar entre els reptes que ens presenta la vida actual. Mitjançant la meditació, el silenci, eines d’ampliació de consciència, la gestió de les emocions i sobretot el compartir amb una escolta respectuosa i no invasiva, busquem la cocreació d’un nou model de masculinitat que encara no ha arribat… Superant l’home mascle alfa, tot força i gens empatia amb el món, i superant també l’home oposat, més sensible però sense empenta, buscarem quin és aquest nou home, el descobrirem o crearem entre nosaltres. Sigues benvinguts a aquesta aventura! A càrrec d’Eduard Martínez Borruel. Al Gimnàs del Centre Cívic.
18.30h – Morir bé, una necessitat bàsica. Saps com vols fer-ho?
Pensem en la mort i com la volem viure? Si vivim apostant per les alternatives econòmiques, per què no podem fer-ho en el moment de morir? És possible re-apropiar-nos la mort i tot el que l’envolta? Fins on hi ha marge per viure-la de manera més autogestionada? Quin marge deixen les lleis per disposar d’uns serveis funeraris econòmics, transparents i respectuosos amb les persones i el medi ambient? Us presentem Som Provisionals, una iniciativa que vol posar la mort al centre de la vida, trencant el tabú que l’envolta, generant comunitat i impulsant l’apoderament. A càrrec de Victòria Martínez, Júlia Sánchez i Valentí Zapater. A la Sala de Lectura del Centre Cívic.
18.30h – Concert de bols de quars i alquímic amb pràctica meditativa.
Els bols de quars són una eina de sanació, conjuntament amb la meditació. A través del so que penetra en les cèl·lules, activen i regeneren la memòria cel·lular sanant patrons emocionals físics i mentals. Els bols estan formats per sals de silici (quars) generant amb la seva vibració estats profunds de relaxació. Ajuda en el transcurs de millora de les malalties o bloquejos físics-emocionals, sanant, equilibrant, i harmonitzant la salut. A càrrec de Montse Sánchez, professora de ioga. A l’auditori del Centre Cívic.