Visualitzeu tota la programació de la 21a edició de l’Eco Sant Cugat. Els actes comencen a partir de divendres 22 de setembre, continuen el dissabte 23 i el dia gran de la fira és el diumenge 24.

També us podeu descarregar el tríptic d’enguany AQUÍ

Programa Eco Sant Cugat 2023

Divendres 22 de setembre

→ DES DE LES 9.30H, TALLER DE CUINA GENERACIONAL.
A la Cuina del Centre Cívic.

Promocionem l’alimentació saludable a través de receptes, consells i recomanacions, fent especial èmfasi amb les receptes d’aprofitament per tal d’evitar el malbaratament alimentari, i traspassant la cultura i tradició culinària de la gent gran, cap als infants del municipi. A càrrec de l’Anna Farrés i l’Ester Milà, Dietistes-Nutricionistes d’Atenció Primària i Comunitària de l’Alt Penedès. Taller obert amb la participació dels infants de l’escola i el taller de cuina.

Dissabte 23 de setembre

→ A LES 11H, PLOGGING PELS ENTORNS DEL MUNICIPI. Sortida des de l’Era del Cafè.

Sortida pels camins que envolten el municipi, i mentre caminem anirem recollint la brossa que alguns han llençat. Ens cuidem a nosaltres mentre cuidem el nostre entorn. Per aquesta activitat recomanem portar calçat còmode i guants.

→ A LES 20H, 9a MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS. A l’Auditori del Centre Cívic:

Els paisatges de l’aigua a la Vegueria Penedès.

Dirigit pel realitzador Pep Puig, amb la presentació del comissari del projecte Pau Batlle i produït pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi). Mosaic audiovisual fet a partir d’entrevistes a la comunitat científica, a persones vinculades a la terra i la natura i escenes sobre alguns dels espais de l’aigua, naturals o artificials, que trobem a la Vegueria. Pretén ser un lloc de reflexió sobre l’estat actual dels nostres recursos hídrics, la seva gestió i consum i sobre la voluntat d’avançar cap a una nova renovada cultura de l’aigua. Es tracta de l’avanç d’un projecte expositiu que està en fase de construcció.

Hi haurà un col·loqui posterior, amb la presència de: Josep M. Campanera, doctor en química, assessor i auditor de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua per a ajuntaments i empreses. Humbert Salvadó, doctor en Biologia, professor del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona. Josep Maria Calaf, ambientòleg, màster en gestió pública mediambiental i tècnic de medi ambient a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. Moderarà l’acte la periodista Goretti Martínez.

Diumenge 24 de setembre

→ A LES 9H, CAMINADA POPULAR. Des de la Plaça de l’Església. Organitzada per l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues i guiada per l’excursionista penedesenc Toni Inglada. Caminada de dificultat entre fàcil i mitja, que recorre les vinyes de la zona per diferents punts d’interès patrimonial i paisatgístic. Es recomana portar calçat adient per la muntanya, gorra, aigua i esmorzar. Hi haurà un petit refrigeri a l’arribar.

→ DE 9H A 13H, TROBADA D’INTERCANVI DE PLAQUES DE CAVA . Al carrer Doctor Robert. Organitzat per l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Penedès. Per participar a la trobada o reservar plaça contacteu amb: 667 69 90 92

→ A LES 9.30h, BICICLETADA POPULAR VILAFRANCA – SANT CUGAT SESGARRIGUES. Sortida des de la Plaça de les Arts de Vilafranca. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i patrocinada per Fleca Fontanals. Apte per a tots els públics amb pica-pica pels participants a l’arribada. Podeu fer la inscripció (no obligatòria) a la web del Centre Excursionista: cep.cat

→ DE 10H A 19.30H, ESTANDS I EXPOSITORS. Pels carrers del municipi, trobareu una mostra de productes relacionats amb el medi ambient, com les energies renovables, l’estalvi d’aigua, la mobilitat sostenible, l’educació mediambiental, productors artesans agroalimentaris penedesencs i entitats i comerços  del municipi.

→ A LES 10h, TALLER DE KUNDALINI IOGA. Treballarem el ioga de la consciència, una de les pràctiques més antigues i poderoses de ioga. Aquesta és una pràctica basada en sèries de postures i moviments dinàmics i repetitius coordinat amb una respiració específica, que permeten purificar i oxigenar el cos. A càrrec de Olga Pritipal Kaur. A la Piscina Municipal.

→ A LES 10.30H, INAUGURACIÓ DE LA FIRA A CÀRREC DEL GRUP DE GRALLERS DEL MUNICIPI.

→ A LES 11h, REBUDA INSTITUCIONAL I TOMB PER L’ESPAI FIRAL D’ESTANDS I EXPOSITORS.

→ A LES 11H, TALLER HIGIENE MENSTRUAL I SÒL PELVIÀ. Taller per conèixer el cicle menstrual, on parlarem sagnat lliure i les alternatives a la higiene íntima tradicional (copa menstrual, disc menstrual, esponja marina, compreses i calces reutilitzables). També tractarem com tonificar i enfortir el sòl pelvià a través de les boles xineses per evitar o millorar incontinència i prolapses i aconseguir una millor salut sexual. A càrrec de Rosa Grau de la Carmanyola Picant. Al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic.

→ A LES 11H, XERRADA LES COMUNITATS ENERGÈTIQUES: UN NOU MODEL ENERGÈTIC PER LA  SOBIRANIA ENERGÈTICA DELS MUNICIPI. Explicarem els aspectes socials, econòmics i tècnics de les comunitats energètiques i l’impacte en el mercat elèctric que pot suposar la seva implantació als municipis. A càrrec de Gemma Morató, del departament de comunicació d’Azimut 360 SCCL, i Albert Calomarde, enginyer del grup Batec, SCCL. A la Sala Polivalent del Centre Cívic.

→ A LES 12.30H, XERRADA LES LÍNIES DE MOLT ALTA TENSIÓ: PROJECTE  “CLUSTER BEGUES 400” UN MODEL DESFASAT I DEPREDADOR DEL TERRITORI. Farem un exposició sobre la línia Cluster Begues 400, que transcorre des de Terol fins a Begues. Incidint especialment sobre la ineficàcia econòmica del projecte, l’agressió que representa per la biodiversitat, l’economia, la salut i la pèrdua de sobirania energètica de Catalunya. També s’informarà sobre l’estat actual en que legalment es troba el projecte. A càrrec de Jordi Camell i Fina Raventós, membres de les plataformes de l’Alt i Baix Penedès. A la Sala Polivalent del Centre Cívic.

→ A LES 13H: MÚSICA EN VIU AMB EL DUET AIDA I JÚLIA. Espai per a degustar vins, caves i cervesa artesana km 0 i gaudir de música en directe d’aquest duet de versions acústiques amb un ampli repertori on sonen diferents èpoques i estils. A la Plaça de l’Ajuntament.

→ A LES 17H, ACTIVITAT DE ROL PER A JOVES. Participa al joc de rol juvenil, ja que ens has d’ajudar per què ens trobem amb una situació critica: Sant Cugat Sesgarrigues s’està convertint en insostenible en termes mediambientals i hem de prendre mesures per canviar la situació urgentment. Organitzat per l’Espai Jove de Sant Cugat Sesgarrigues, trobada al punt d’informació.

→ A LES 17H, XERRADA: QUÈ HI HA DE CERT I QUÈ NO EN L’AUTOCONSUM FOTOVOLTAIC ALS HABITATGES I A LES EMPRESES? Debatrem i exposarem dubtes i mites de la fotovoltaica: quina és la legislació actual, el paper de les comercialitzadores, com funcionen les bateries virtuals, quines plaques són les més adients i què has de valorar d’una empresa instal·ladora fotovoltaica. A càrrec d’Eduard Masfarné, responsable tècnic comercial i de desenvolupament de nous productes per Escala Solar. A la Sala Polivalent del Centre Cívic.

→ A LES 18H, XERRADA: LA REFORESTACIÓ COM A SOLUCIÓ AL CANVI CLIMÀTIC. Els arbres són els vegetals superiors de la terra i gràcies a tots ells podem respirar oxigen. gairebé la meitat de la seva massa és carboni, i la seva captació de co2 atmosfèric pot representar una de les solucions més fàcils i potents al canvi climàtic. A càrrec d’Albert Vilardell, geògraf i historiador, professor de secundària i president de l’associació mediambiental Grup De Reforestació Les Alzines. A la Sala Polivalent del Centre Cívic.

→ A LES 18.30H, 9a MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS. DOCUMENTAL 50º, EL PLANETA EN TEMPS D’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA. Ens explica què suposa el canvi climàtic i les amenaces que se’n deriven: augment de la temperatura, del nivell del mar, de la intensitat i freqüència de les tempestes, debat territorial, energia, alimentació, processos de retroalimentació, punts de capgirell, migracions climàtiques. Amb la col·laboració d’Entrepobles Penedès. A l’Auditori del Centre Cívic.

→ A LES 19H: MÚSICA EN VIU AMB EL GRUP JULIOL. Espai per a degustar vins, caves i cervesa artesana km 0 i gaudir de música en directe de versions en acústic de la mà de la Júlia, l’Ona i l’Oriol. A la Plaça de l’Ajuntament.

ESPAI TALLERS:

→ D’11H A 19.00H, ACTIVITATS LÚDIQUES I GRATUÏTES PER A TOTS ELS PÚBLICS. Al carrer Doctor Robert.

Olimpíades del Reciclatge. Aconsegueix la teva medalla olímpica superant les proves d’habilitats i de coneixement de la separació dels residus. A càrrec del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf. 

Petjades de fauna. Has vist petjades a la vinya i vols saber de quin animal es tracta? Seran de guineu, de senglar o de toixó? En aquest taller aprendràs a reconèixer les petjades de fauna del nostre entorn i podràs fer-te un motlle d’alguna d’elles per emportar-te. A càrrec de Molí del Foix, Centre d’interpretació Històric i Natural de Santa Margarida i els Monjos.

Joc de l’Oca. Vine a jugar i alhora que et divertiràs, aprendràs a valorar, estalviar i evitar el malbaratament de l’aigua per conscienciar-nos de fer-ne una bona gestió i un ús sostenible d’aquest recurs escàs i vital per a les persones i per la preservació del medi ambient. A càrrec d’Agbar.

Escapem dels Plàstics. Resoleu els enigmes d’aquest joc d’escapada i descobriu per què els plàstics s’han convertit en un gran problema. A càrrec de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona.

Fem un sistema de reg amb materials reciclats. Els nens i nenes del Menjador de l’Escola Les Vinyes han fet planter de julivert que es repartirà a l’estand de l’Associació Amics de la Font del Cuscó. A més, durant la Fira, a l’estand es podrà fer un sistema de reg amb materials reciclats per aquest planter. També hi haurà informació sobre els nius d’orenetes de Sant Cugat.

Autos de xoc ecològics. A partir dels 5 anys.

Jocs gegants cedits per la Diputació de Barcelona. Recull de jocs de caràcter lúdic i cultural per crear un espai on infants i joves puguin desenvolupar diferents habilitats.

ESPAI GASTRONÒMIC:

→ DE 12H A 16H, MENÚ ECOLÒGIC I DE PROXIMITAT DE LA FIRA a càrrec de La Manela by Artcava. Al Pati de l’1 d’octubre de 2017 del Centre Cívic.

→ DE 15H A 17H, CONCERT DE MÚSICA EN VIU AMB LA GALA CAÑÍS. Al Pati de l’1 d’octubre de 2017 del Centre Cívic.